
عمارت “مبارکی” بنایی ۲۰۰ ساله است که گرچه سابقهای ۲۱ ساله در فهرست آثار ملی دارد، اما از فجر ۹۹ نگاهها و توجهها را بیشتر به خود معطوف کردهاست و اکنون به نقطه امیدی برای توسعه و رونق همزمان صنعت گردشگری و صنایع دستی بوشهر تبدیل شدهاست.
همانطور که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر نیز بر آن اذعان دارد، از مهمترین ویژگیهای شهر پایدار، نحوه برخورد با بناهای تاریخی آن است که میتواند برای شهر هویت بخش باشد، نکتهای که مورد تاکید دولت تدبیر و امید و مجموعه میراث فرهنگی نیز قرار گرفت و احیا، مرمت و بهرهبرداری این شناسنامههای هویتی در بوشهر نیز کلید خورد.
عمارت مبارکی از بناهای نادری است که بنا و مصالح آن بومی و ساخته شده از سنگهای مرجانی، ملات ساروج و رویه گچ است و دارای حیاطی هیلانی؛ این بنا که ۶۶۵ مترمربع مساحت دارد در دی ماه ۱۳۷۹ ثبت ملی شدهاست.
عمارت مبارکی در دل محله بهبهانی، در جوار دریا و ساحل و موزه مردم شناسی جای گرفته است و همه اینها به همراه نوع معماری و فضای مناسب محیطی دست به دست دادند تا سازه تاریخی برای تبدیل به سرای صنایع دستی بومی بوشهر برگزیده شود.
احیا و مرمت این بنا در سال ۹۷ کلید خورد و در سال ۹۹ با هزنیه چهار میلیارد تومان اعتبار پایان یافت و در یک مزایده عمومی با کاربری ایجاد سرای صنایع دستی به بخش خصوصی واگذار شد.
در دومین روز فجر ۹۹ بود که عمارت مبارکی این بار با عنوان نخستین سرای صنایع دستی استان بوشهر به دست وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افتتاح شد؛ مکانی که به گفته بسیاری از کارشناسان جای خالی آن در این دیار هنر پرور به شدت احساس میشد.
به گفته مسئولان سه بخش گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی، کارکردهای همزمان احیا، مرمت و بهرهبردایهای نو از چنین آثاری که در هشت سال اخیر جانی تازه یافته است، میتواند تاثیر مثبت و ماندگار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به جای بگذارد.